România Viitorului

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti

Adresa: Bd. Mărăşti, nr. 61, 011464, Bucureşti, România

Mai multe detalii

Domeniu de activitate

În cadrul activităţilor de cercetare-dezvoltare INCDPAPM-ICPA București efectuează cercetări fundamentale şi aplicative, de interes public, naţional şi internaţional, singur sau, după caz, în colaborare cu alte institute, privind ştiinţele solului şi interfaţa acestora cu domeniile adiacente: agronomie, ştiinţele mediului, mecanică agricolă, meteorologie, hidrologie, geologie, tehnologia informaţiei, teledetecţie, sociologie şi dezvoltare rurală etc.

Activităţile de cercetare-dezvoltare ale institutului ţin cont de cerinţele şi recomandările Strategiei UE privind solul pentru 2030, de activităţile Uniunii Internaţionale a Știinţelor Solului, de cele ale Portalului European al Solului realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC), de normativele şi directivele europene incluse în Directiva Cadru Apă şi în conceptele de eco-condiţionalitate din Politica Agricolă Comunitară şi de alte convenţii internaţionale (Protocolul de la Kyoto, Convenţia pentru combaterea Deşertificării şi Degradării Terenurilor etc.) în care solul este inclus ca subsistem, de Agenda strategică de cercetare din Romania, de implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, a politicii agricole comune (PAC) și a Convenției – Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC).

Domeniile principale de activitate se referă la:

  • Caracterizarea și cuantificarea Resurselor Naturale și a Mediului Înconjurător;
  • Inventarierea și Monitoringul Resurselor Naturale și Mediului Înconjurător
  • Nutriția plantelor și fertilizarea solului
  • Managementul Durabil al Resurselor Naturale și al Mediului Înconjurător
  • Poluarea Solului; Schimbări Globale; Dezvoltare Rurală
  • Managementul Deșeurilor Agricole, Urbane și Industriale
  • Standarde și Metodologii privind Resursele Naturale și Mediul Înconjurător
  • Utilizarea Tehnologiei Informației în Pedologie,
  • Agrochimie și Managementul Mediului Inconjurător;
  • Servicii de Informare-Documentare în domeniul Agriculturii și Mediului

Realizări de vârf din ultimii 3 ani – prezentare pe scurt și ilustrate cu fotografii

Diplomă și Medalia de aur  la Salonul Internațional de Invenții-Inovații “Traian Vuia “ 12-14 Octombrie 2021, Timișoara, pentru “Tulpină de Candida parapsilosis producătoare de biosurfactanți, mediu de creștere și stimulare a acesteia și procedeu de bioaugmentare a perlitului expandat pentru bioremedierea solurilor“.

Diplomă și Medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții-Inovații “Traian Vuia “ 12-14 Octombrie 2021, Timișoara, pentru “Micromorphological and biochemical aspects in Mentha piperita L. for industrial applications “.

Diploma de excelență Asociația Justin Capră  la Salonul Internațional de Invenții-Inovații “Traian Vuia “ 12-14 Octombrie 2021, Timișoara, pentru “Tulpină de Candida parapsilosis producătoare de biosurfactanți, mediu de creștere și stimulare a acesteia și procedeu de bioaugmentare a perlitului expandat pentru bioremedierea solurilor“.

Diploma de Excelență Asociația Justin Capră  la Salonul Internațional de Invenții-Inovații “Traian Vuia “ 12-14 Octombrie 2021, Timișoara, pentru “Micromorphological and biochemical aspects in Mentha piperita L. for industrial applications “.

Medalie de Aur la Expozitia Internationala EUROINVENT 2021, Iasi pentru Novel Technologies used for increasing the performances of composting wastes and by-products resulted from agriculture, Autori: Nenciu Florin (INMA), Nae Gabriel (INMA), Vlăduț Valentin (INMA), Voicea Iulian (INMA), Vrînceanu Nicoleta (ICPA), Ungureanu Nicoleta (UPB-ISB).

Medalie de Aur la a 25 editie a a Annual International Invention Innovation Competition in Hungary, IDEA 2021 pentru lucrarea: Novel Technologies used for increasing the performances of composting wastes and by-products resulted from agriculture, Autori: Nenciu Florin, Nae Gabriel, Vlăduț Valentin, Voicea Iulian, Vrînceanu Nicoleta, Ungureanu Nicoleta.

Brevet RO132869 / Hotărâre OSIM nr. 4.2/204/30.12.2021 – Îngrăşământ complex cu zinc, destinat prevenirii şi tratării carenţelor nutriţionale, Autori: Sîrbu Carmen Eugenia, Cioroianu Traian Mihai, Dumitru Mihai, Grigore Adriana Elena

Revizuirea Codului de Bune Practici Agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole

Revizuirea Programului de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole

Contribuții la elaborarea cadrului legal care reglementează protecția resurselor de sol (legea 246 din 10 noiembrie 2020 privind utilizarea, conservarea și protecția solului)

Contribuții la elaborarea cadrului legal care reglementează gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător (Legea nr. 181 din 19 august 2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile)

Contribuții la elaborarea cadrului legal care reglementează cadrul legal pentru utilizarea unor materii reciclate sau organice în scopul fertilizării. Contribuții la elaborarea cadrului legal prin care sunt stabilite condiții armonizate pentru ca îngrășămintele produse din materii reciclate sau organice să fie disponibile pe întreaga piață internă (Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1069/2009 și (CE) nr. 1107/2009 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2003/2003)

Contribuții la elaborarea cadrului legal prin care sunt stabilite principiile producţiei ecologice și sunt instituite normele privind producţia ecologică, certificarea aferentă și utilizarea indicaţiilor referitoare la producţia ecologică în etichetare și în publicitate (Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului)

Contribuții la elaborarea Ordinului nr. 362 din 29 decembrie 2021 privind Programul național pentru realizarea și reactualizarea Sistemului național de monitorizare sol-teren pentru agricultură; Normele de conținut pentru studiile pedologice și agrochimice elaborate în vederea realizării și reactualizării periodice a Sistemului județean de monitorizare sol-teren pentru agricultură și a realizării Sistemului național de monitoring al calității solului în rețeaua de profile 8 x 8 km și a bazelor de date aferente; Metodologia privind realizarea și reactualizarea Sistemului județean de monitorizare sol-teren pentru agricultură și a Sistemului național de monitoring al calității solului în rețeaua de profile 8 x 8 km și a bazelor de date aferente; Normele de conținut privind realizarea Sistemului național de monitoring al calității solului în rețeaua de profile 8 x 8 km și a bazei de date aferente rețelei de profile 8 x 8 km, precum și realizarea bazei de date la nivel național aferente Sistemului județean de monitorizare sol-teren pentru agricultură; Modul de finanțare a Sistemului județean de monitorizare sol-teren pentru agricultură, a Sistemului național de monitoring al calității solului în rețeaua de profile 8 x 8 km, precum și a bazelor de date aferente.

Fisiere Asociate

Lista Proiecte

farapoza6

Implementarea activităţilor asociate administrării subdomeniului fo...

Proiectul are ca obiectiv monitorizarea și raportarea către Uniunea...

Cod Proiect:
Durata:
Acronim:
Link:
farapoza5

: Studiu pentru elaborarea Strategiei naționale privind prevenirea ...

Proiectul are ca obiectiv elaborarea Strategiei naționale privind p...

Cod Proiect:
Durata:
Acronim:
Link:
farapoza4

Ecological resizing through urban and rural actions & dialogues...

Ecological resizing through urban and rural actions & dialogue...

Cod Proiect:
Durata:
Acronim:
Link:
farapoza3

Soluri durabile pentru o Agricultură Performantă şi un mediu Sănătos

Proiectul are ca obiective principale: recunoaşterea valorii servic...

Cod Proiect:
Durata:
Acronim:
Link:
farapoza2

Fertilizanți foliari cu eficacitate crescută

Proiectul are ca obiectiv principal elaborarea și realizarea instal...

Cod Proiect:
Durata:
Acronim:
Link:
farapoza1

Creșterea performanțelor și competențelor instituționale ale ICPA B...

Proiectul are ca obiectiv principal întărirea și dezvoltarea instit...

Cod Proiect:
Durata:
Acronim:
Link:

Participă la proiect